Blog

Kapszulás vagy automata

Pető Zsolt
2020.02.17 16:10

Milyen kávéfőzőt vegyek? Bonyolultnak tűnhet kiigazodni, a jelenleg a piacon elérhető több száz féle kávéfőző között, ezért egy cikksorozattal próbálunk segíteni az aktuális, modellek, trendek, technikai megoldások megismerésében. 

Az első bejegyzés azzal foglalkozik, hogy vajon kapszulás vagy automata kávéfőzőre van inkább szükséged. Végig fogunk menni 4 fontos szemponton, és mire a cikk végére érsz, már magad is egyszerűen meg fogod tudni válaszolni a kérdést. 

 

  • Hány kávét iszol egy nap, és milyen értékben tervezel gépet vásárolni? 

Az első szemponthoz rögtön két kérdés is került és nem véletlenül, hiszen ezek szorosan összefüggnek. Egy alap kapszulás gép 15-35.000 egy automata gép pedig 100-200.000 forint között vásárolható meg. Ám nem csak árukban, hanem üzemeltetési költségükben is eltérnek. 

Egy csésze kávé egy kapszulás gépből 100-150 forint ( tejes,tejhabos termék esetén a duplája, hiszen a tej egy külön kapszula ), egy automata gépből minőségi kávét téve a gépbe pedig 30 forint körül jön ki. Ebből látszik, hogy napi 1 csésze kávéért nem feltétlen érdemes többletköltségbe vernünk magunkat egy drágább géppel, de 3-5 csésze kávénál már jó ötlet elgondolkoznunk, hiszen akár egy év alatt is elkölthetjük a két gép közötti árkülönbséget kapszulákra. 

Az üzemeltetési költségbe beletarozik a szerviz költség is. Egy automata gépnél nagyságrendileg évi 20.000 forintos extra költséggel kell számolnunk, anak 2-3 éves korától kezdve, ahogy lassan megérnek benne az alkatrészek a cserére. A kapszulás gépeket a tapasztalatunk szerint nem igazán tervezik szervizelhetőre, garancia idő alatt is javarészt cseregarancia van rájuk. Alacsony áruk, és a drága alkatrészellátás miatt, javításuk gyakorta nem rentábilis. Ettől függetlenül ha odafigyelünk a megfelelő gyakoriságú vizkőoldásra, hosszú ideig kiszolgálhatnak minket.

  • Mennyire szereted váltogatni az ízeket? 

Egy kapszulás géppel könnyű dolgod van, bevásárolsz a kedvenc kapszuláidból, és azt teszed a gépbe amelyikhez éppen kedved van. Bónuszként, sok géphez elérhető forrócsoki is, illetve a Cremesso gépkhez van többfajta tea is. Azért persze egy automata kávéfőzőnél sem kell egyfajta italra hagyatkoznod. A legtöbb  gép (kivéve néhány belépő model) rendelkezik porkávé nyílással, ahova adagolhatunk akár koffeinmentes akár ízesített kávékülönlegességeket is. Választhatunk olyan típust is, ami forróvizet is tud adagolni teakészítéshez. További fontos szempont, hogy bár a kapszulás gépekben akár adagonként tudod váltogatni az éppen aktuális kínálatot, de ez a kínálat a gyártó kapszuláira van korlátozva. Így ha a neten láttál egy menő új kézműves pörkölőüzemet, és kipróbálnád a terméküket, azt bizony csak egy automata ( vagy karos ) gépbe fogod tudni beletölteni.

  • Mennyire szereted a különböző tejes termékeket? 

Egy kapszulás gépnél általában 2-4 féle tejes termék érhető el. Ezeknél külön kapszulában található tejpor, amit a kávédhoz adhatsz. Így az általános termékeket, ezzel a masinával is el tudod készíteni. Ha szeretnél tejhabot készíteni friss tejből, vagy a szoksásosnál soványabból, esetleg laktózmentesből, akkor viszont vagy beruházol, egy külön tejhabosító kancsóra a masinád mellé, vagy veszel egy oylan gépet amiben beépített tejhabosító van. 

 

  • Karbantartások

A kapszulás kávéfőzőnél egyszerű dolgod lesz. Vízkőteleníteni kell, illetve ügyelni a gép általános tisztaságára. Sok új gép már saját beépített számlálóval is rendelkezik, és jelzi hogy mikor kell elvégezned a vízkőoldást. A régieknél amikben nincs ilyen funkció, érdemes legalább 4-6 havonta vízkőmentesíteni. 

Az automata kávéfőzőknél beépített tisztító, és vízkőoldó program is van. Itt a készülék nem csak jelzi, de indítás után el is végzi a karbantartásokat. Fontos hogy a két programhoz különböző hatóanyagú tisztítószer szükséges. A tisztítást nagysárgredileg 200 adag, a vízkőoldást pedig 50 liter felhasználása után kell majd lefuttatnod. Ezek valamivel hosszabb és bonyolultabb folyamatok, a kapszulás géphez képest, hiszen itt maga a működés is összetettebb.