Blog

Jura karbantartási kisokos

Pető Zsolt
2020.02.17 16:10
Jura karbantartási kisokos

 

Tisztítás, vízkőoldás, szűrőcsere. Nem is olyan bonyolult dolog. Egy rövid cikkben megpróbáljuk összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat a Jura kávéfőző tisztítás, a jura tisztítótabletta használata, a vízkőoldás, és a Jura claris szűrőcsere témájában.

 

  • Melyik program mit csinál? 

A Tisztító program feladata, hogy azokat a helyeket, amik használat közben kávéval érintkeznek, egy lúgos oldattal átöblítse. Ilyen terület a főzőegység, ahol maga a főzés történik, illetve a kifolyó belső, amin keresztül a friss kávé a poharunkba kerül. Amire szükségünk lesz: 

Jura tisztító tabletta

A Vízkőoldó program, azokat a részeket mossa át , ami tiszta vízzel érintkeznek, így fentáll a vízkőlerakodás veszélye. a Jura vízkőtelenítő tabletta egy savas oldatot képez. Ilyen hely a kazán, a különböző vezérlőszelepek, az átfolyásmérő, és az ezeket összekötő csőrendszer. Két fázisból áll, az első a savazás, a második pedig a friss vízzel történő átöblítés. Amire szükségünk lesz:

Jura vízkőtelenítő tabletta

A Szűrőcsere abban az esetben szükséges ha használunk vízszűrőt, (erről bővebben késöbb) A csere megtörténte után, a program feltölti az új szűrőnket vízzel, és használat előtt át is mossa azt. Amire szükségünk lesz:

Claris szűrőpatron

  • Tisztítóprogram 

A Jura kávéfőzőnk, a program lefuttatásának szükségességét automatikusan jelzi 180 kávé lefőzése után. Ettől függtlenül a gép menüjéből bármikor, egyszerüen magunk is elindíthatjuk. A program elindítása után a készülék kéri a csepegtetőtálca és a zaccfiók ürítését. Fontos! hogy ezt akkor is végezzük el, ha a tálcák éppen amúgy is üresek, és legalább 10 másodpercig legyenek kihúzva, hogy tovább léphessünk. Néhány öblítés után a gép kérni fogja a tisztítótabletta behelyezését. A tisztító tablettát minden esetbe a porkvé nyíláson kell bedobni! (Az egyedüli kivétel az a néhány modell ami nem rendelkezik porkávé funkcióval, ezeknél egy külön kis ajtó van a kávéfőző tetején) Ezután nagyjából 15 perc alatt a gépünk többször is öblít, majd befejezés képpen, még egyszer kéri a csepegtető tálca ürítését. 

  • Vízkőoldás 

Jura készülékünk (amennyiben nincs  vízszűrő beprogramozva) auomatikusan kérni fogja a vízkőoldás lefuttatását, ugyanakkor a menüből ezt a programot is tetszés szerint b elindíthatjuk. A vízkőoldás elején a készülék ugyancsak kérni fogja a csepegtető tálca ürítését. Fontos! hogy ezt is mindenképpen végezzük el, akkor is ha a tálca üres, és legalább 10 másodpercig legyen kihúzva. Ezután a víztartályban elkészítjük a szükséges oldatot. Fontos! hogy a vízkőoldó port/tablettát, minden esetben a víztartályba kell tenni!  Háztartási gépeknél 5, gasztro kategóriájú gépeknél pedig 7dl vízbe. Ne töltsük tele a víztartályt, maximum 5 illetve 7 dl oldat legyen benne! A Jura gépünk ezután megkezdi a vízkőoldást, típustól függően, kérni fogja közben a vízcsap nyitását, zárását, esetleg a forróvíz, vagy gőzgomb megnyomását, hogy minden tiszta vízzel érintkező részt alaposan át tudjon vízkőoldani. Miután az oldat elfogyott a víztartályból, a gép kéri a csepegtető tálca ürítését, és a víztarály feltöltését. Az előbbi elvégzése után fontos! hogy a víztartályt alaposan kiöblítsük, és friss tiszta vízzel ezúttal tele töltsük. Minden oylan helyet ahol a vízkőoldás megtörtént, a gépünk alaposán át is öblít, közben esetleg csapnyitást, vagy 1-1 gombnyomást kér. Majd egy utolsó csepptálca ürítés után készen is vagyunk. 

 

  • Szűrőcsere

A jura gépehez 3 féle vízszűrő kapható. Claris White, Claris Blue, és Claris Smart. Ha bizonytalan vagy benne, hogy melyikre van szükséged, telefnon szívesen segítünk !  Elérhetőségeink 

Claris White vagy Blue szűrő esetében egy szűrőcsere programot kell elindítanuk. A program elindítása után a gépünk kérni fogja a csepptálca ürítését, majd a szűrő behelyezését, esetleg egy csapnyitást. Ezután a kávéfőzőnk átmossa, a szűrőt, és készen is vagyunk.

Claris smart szűrő esetén a készülékünk automatikusan érzékeli az új szűrő behelyezését, és elindítja a szűrőcsere programot. 

Amenyniben típusspecifikus információra lenne szüksége az alábbi oldalon megkeresheti a a készülékéhez tartozó letölthető használati utasítást. 

Jura Kávéfőzők

Vagy keressen minket elérhetőségeink egyikén, és szívesen segítünk ha tudunk telefonon keresztül