Intelligent Preheating

 

Intelligens előfűtést jelent. De mi is ez?

 

A tökéletes, a csészében 70Co-os kávéhoz sok tényezőt kell figyelembe venni, melyek jelentős része a fűtésen múlik. Fontos szempont, hogy 90-92 fokon történjen meg a víz átpréselése a betömörített kávén. Ez az egyik, elengedhetetlen feltétele a krémes kávénak, már 2-3 Co eltérés, hőingadozás is a minőség rovására megy.

 

A fűtés nem egy termosztátra van bízva, mint a régi mechanikus gépeknél, hanem egy úgynevezett NTC jeladó alapján tudja a vezérlő panel a kazán palástjának hőfokát tized fok pontosan. 

A jelenleg használt "gyors" kazánokban csak minimális ( kb. 20 ml)  viz van. A belépő hideg víz 3-4 másodperc alatt folyik át a kazánon. Ennyi idő alatt kell felmelegednie az ideális 95-100 fokra.

A hőtartalékot az aluminium-öntvény kazántest adja.

Ehhez fontos információ a főző víz áramlási sebessége, mely szintén rendelkezésre áll. 

Fenti két adathoz jön még a fűtés karakterisztika, mely gyakorlatilag egy tapasztalatok alapján megírt fűtés program. 

Nos ezek együttesen garantálják a stabil hőfokú forró vizet.

 

És ez még kevés a boldogsághoz, ugyanis a Jura főző egység hengere nem fűtött!

Ez azt eredményezi, hogy az első kávé főző vize hideg hengerbe kerül, és hideg kifolyón keresztül csorog a kávé a pohárba. A sorozatban egymás után lefőzött kávék egyre melegebb hengerrel, és kifolyó rendszerrel találkoznak.

A korai modellek még nem vették figyelembe ezt a tényezőt, így például az első kávé akár 6-8 fokkal is hidegebb volt, mint a harmadik.

A legkorszerűbb modellek már figyelembe veszik, és az első kávéhoz emelt hőfokú vizet adnak.