Nagyjából 2004-től indult a széria gyártása, és a mai napig vannak "utódok"
Legnagyobb különbség a vezérlőpanelban, és a vízrendszerben történt.
A panel "Rotary" gombot kapott. Ezzel lehetőség nyílt főzés közben szabadon módosítani a kávé erősségét, a víz mennyiségét, a gőzölés idejét, és a teavíz mennyiségét.
Az "avantgarde" széria két kazános vízrendszerű, és szöveges kijelzővel rendelkezik.
Kávé kazánból megkapta a "nagy kávé kazánt", melyből hollanderes, és "O"-gyűrűs is beépítésre került. Ezek már nagyon jó minőségű acél gyors kazánok voltak, megnövelt tömeggel, ami a kávé hőfokában hozott némi javulást. Az "O" gyűrűs verzió jobban szerelhető!
A gőzkazánból már csak a nagy hozamú "TB2000" típusú került beépítésre. Első körben a nem túl jól szerelhető hollanderes csatlakozókkal, amit később leváltott az újabb fajta "O"-gyűrűs rendszer. Ezek a kazánok már elegendő gőzt szolgáltattak bármelyik típusú automata habosító fejhez. Egyedül a karbantartás hiányát (VÍZKŐOLDÁS!!) bosszulták meg, megszüntethetetlen ledugulással.
A főző egység nem változott, viszont a zárt kávé kifolyó rendszernek ellensége a KÁVÉ LERAKÓDÁS ! Ezt a problémát a mai napig nem tudta megoldani egyetlen gyártó sem! A kifolyó rendszerben főzés végén híg kávé marad, ami vékony rétegben lerakódik. Ez idővel vastag lesz, majd dugulást okoz. Védekezni több módon lehet.
- Alapvető dolog, hogy a "CLEAN UNIT" nevű karbantartást nem kiszúrásból kéri a gép 150-180 adagonként,
- Ha már elvégezzük, akkor azt a megfelelő oldószerrel tegyük ( például a Jura eredeti tisztító tablettájával, vagy mással:)
- Otthoni használat esetén minél hamarabb ajánlott kikapcsolni a gépet. Ekkor ugyanis forró vízzel kiöblíti a kifolyó rendszert, és nem rakódik le a kávé annyira. Ezt a programban is be lehet állítani az "OFF AFTER" menüben a minimális fél óra használatával
- Felhasználás módjától függően egy-két évente ajánlott bevinni szervizbe, egy általános tisztításra, karbantartásra. Ezt nem azért mondom, mert mi is szerelünk. Kizárólag emberbaráti szeretetből nem töltünk fel fotókat elkoszolódott, bebü...... kifolyókról, penészes főzőtérről.
Darálóból semmi komoly változás nem történt. A kések hozama mit sem változott, viszont elég széles idősávban, öt fokozatban lehet állítani a darálási időt minden egyes termékhez.
.