I.P.B.A.S.© technologia

Intelligens előáztatást jelent, de mi is ez?

Minden Jura kávéfőző alapja a főző egység. Ez az egység 1994 óta változatlan fomában használatos a legújabb szériákban is. Rugalmasan képes befogadni 5-16 gramm darált kávét.

A főzés két másodperces előáztatással kezdődik. Az előáztatás során felhasznált vízmennyiségnek teljesen át kell járnia a kávét, de a főző egységből még nem léphet ki.

Az I.P.B.A.S.© pontosan annyi vizet enged be a főző térbe, amennyi kell, és ezt a mennyiséget nem számolja bele a lefőzendő kávé mennyiségébe.

Ehhez viszont tudnia kell az aktuálisan lefőzendő darált kávé tömörített állapotú térfogatát. De honnan tudja ezt? 

 

Két fontos alapköve van a működésének:

  1. Nyomaték határolt hajtómű
    Ez azt jelenti, hogy a hajtómű motorját ellátó táp trafó teljesítménye csak bizonyos nyomaték leadására elegendő. A főző egység vég pontjain a hajtómű fogaskerék megszorul, végpontra ér, így a motor leáll. Ez a nyomaték úgy van méretezve, hogy a főző egységet nem tudja eltörni, és a hajtómű fogaskerekeiben sem tesz kárt.
    Nem mellékesen ez a nyomaték tömöríti be a darált kávét a főző térben, és ez teszi lehetővé, hogy 5 grammtól 16 grammig képes a főző egység befogadni, és lefőzni a kávét!

  2. Mozgás érzékelő a hajtómű motoron
    A főző egység vezérlésének alapja. A hajtómű motor tengelyének forgás irányát, és mennyiségét is érzékeli. Ennek köszönhető, hogy a gép vezérlő egysége pontosan tudja a végállások pozícióit, és ami még fontosabb, tized miliméter pontosan tudja, hogy a felső (tömörítő) dugattyú milyen messze van az alsó dugattyútól a főző hengerben.

    És ez a alapja az I.P.B.A.S.© rendszerének, hiszen ebből az adatból könnyű kiszámolni a betömörített kávé térfogatát!!!