Miért érdemes elvégezni a tisztító programot

Sokan kérdezték tőlünk, hogy minek elvégezni a tisztító programot, ha a gép bekapcsoláskor, és kikapcsoláskor is  forró vízzel elmossa magát.

Bevezetésként néhány tény:

  • A lefőzött kávé zacc nagyon jó táptalaj, kiváló komposzt alap anyag
  • Minden főzés után marad egy kevés zacc a résekben, a felületeken
  • Minden főzés után marad kávé a főző térben, és a kifolyó csövekben
  • A legtöbb gép kifolyó rendszere nehezen hozzáférhető

  1. Háztartási felhasználás
    Reggel 2-4-6 kávé lefő, majd bekapcsolva marad a gép addig, amig az automatikus kikapcsolás megtörténik. Ha ez több, mint fél óra, akkor a kifolyóban maradt kávé kiszárad, a kávé larakódik a cső falára. Ezután így áll a gép másnap reggelig. Néhány hónapig ezt a "programot" elvégezve biztosak lehetünk abban, hogy vastag, fekete kávéréteg rakódik le a kifolyó rendszerben.

    Ezt a lerakódást hivatott lemosni a 150-180 kávénként elvégzendő "Clean Unit" nevű tisztító program. A főző tértől a kifolyóig forró lúgos vízzel mossa át a csöveket, majd szintén forró vízzel ki is öblíti. A program 15-20 percig tart, és nagyon hasznosnak tartjuk.

    Egy jó tanács!!!  Jelentős mértékben csökkenti a lerakódás mértékét, ha azonnal ki van kapcsolva a gép az utolsó kávé után, hiszen ekkor nem kávé, hanem víz marad a kifolyó rendszerben. 

  2. Irodai felhasználás
    A gép terhelése változó, a kávészünetekben folyamatosan főz, majd hosszabb időt áll. Az automatikus kikapcsolásnak nincs jelentősége, hiszen változó intenzitással egész nap használják. A lerakódások a hosszabb szünetekben keletkeznek, és gyorsan olyan vastag lehet, hogy ledugítja a kifolyó rendszer több elemét.

    Ebben az esetben fokozottan fontos a tisztító program rendszeres elvégzése adagszámtól függetlenül akár naponta! Ja, és fél évente ajánlott a főző/kifolyó rendszer tisztítása szerviz által.

  3. Gasztro felhasználás
    A komolyabb gasztro kávéfőző gépek el sem indulnak bekapcsolás után addig, amíg ez a tisztító program el nincs végezve. A kisebb, nem professzionális gépeknél ilyen tiltó funkció nincs, így a döntés a felhasználóra van bízva.